Zonder seks? Japanse jongeren kiezen steeds meer voor celibaat

De Japanse regering ziet zich geconfronteerd met een terugvallende bevolking. Dit is te wijten aan de keuze voor een celibatair leven van jonge Japanners.

Maar liefst iets meer dan zestig procent van de mannelijke en net geen vijftig procent van de vrouwelijke ongehuwden leeft celibatair.

Maar waarom hebben deze jongeren geen zin meer in relaties? Een traditionele houding botst met een moderne mentaliteit. Het lijkt erop dat Japan en de modale “Japanner” een karakterrevolutie zullen moeten ondergaan om dit probleem te kunnen oplossen.

Celibaatsyndroom

Sekstherapeute Ai Aoyama beschrijft in de Guardian wat in onze taal het ‘celibaatsyndroom’ heet. De keuze waarbij een persoon zich helemaal afzondert en dat niet per se enkel op seksueel vlak.

Ze stelt dat heel veel van haar cliënten geen behoefte hebben aan een vaste partner, maar eerder kiezen voor vluchtige avondjes. Een ander groot deel van haar cliënteel zijn de hikikomori, zeg maar moderne kluizenaar.

Het gaat dan om jongeren die zich volledig uit de maatschappij terug trekken en ook op sociaal vlak. Zij sluiten zich bijna letterlijk op en vermijden zo goed en zo kwaad als het kan elk contact met te buitenwereld.

Naast enkele zeer speciale gevallen, zoals een dertigjarige man die enkel seksueel opgewonden raakt van vrouwen in videogames, heeft ze ook nog enkele cliënten die de dertig voorbij zijn en nog steeds maagd zijn.

Traditie botst met moderne visie

Vandaag de dag kijken de Japanse jongeren heel anders tegen het leven dan de traditie eigenlijk van hen eist. De jongemannen hechten minder belang aan hun carrière en ook is het niet zo vanzelfsprekend om aan werk te geraken.

Daarom is het vaak zelfs moeilijk om aan een relatie, laat staan een gezin te beginnen, zeker omdat ze in de huidige visie van Japan met een inkomen een gezin moeten kunnen onderhouden. Andersom is de laatste generatie Japanse vrouwen veel ambitieuzer dan de oudere generaties.

Zij hopen carrière te maken en veel geld te verdienen, maar – tenzij ze hun geboorteland verlaten – is trouwen of samenwonen geen optie. In Japan wordt er immers nog altijd geëist dat een getrouwde vrouw thuis blijft om voor het huis en de kinderen te zorgen.

Maar dit vastklampen van het idee “vrouw aan de haard” zorgt ervoor dat de keuze snel gemaakt is: carrière en celibaat.


Plaats een reactie

Jouw e-mail adres is niet zichtbaar op de website