Prostitutie; legaal of niet?

Het is bekend dat prostitutie in Nederland legaal is. Ook in België is het legaal om als prostituee te werken, maar het is strikt gezien niet legaal een bordeel te bezitten, het is een individuele keuze.

Hoewel het jaar 2000 gezien wordt als het jaar dat prostitutie gelegaliseerd werd in Nederland kun je feitelijk stellen dat het al in 1802 gereguleerd werd in Frankrijk.

De laatste jaren is er discussie ontstaan over het “Zweedse Model”, dat is helaas geen aantrekkelijke blondine met lange benen maar de wet die prostitutie in Zweden verbiedt. Wat zijn de voordelen en nadelen van het legaliseren van prostitutie eigenlijk?

Reden voor legalisering

De hoofdreden voor legalisering van prostitutie is controle. Door het legaal te maken zouden er minder wantoestanden plaatsvinden. Uit onderzoek blijkt helaas het tegenovergestelde; in landen met legale prostitutie is er meer mensenhandel en uitbuiting. Bij legale prostitutie hoort een professional zich ook te registreren en belastingaangiftes in te dienen, daarmee is het in principe dus een manier om zwart geld tegen te gaan.

Reden voor illegaal maken

In Zweden is op initiatief van feministische groepen prostitutie illegaal gesteld. Het bezoek is daarmee ook afgenomen, maar blijkbaar niet opgehouden. Als motivatie werd het onderdrukken van vrouwen in prostitutie genoemd, het is niet geheel duidelijk hoeveel dames gedwongen in deze bedrijfstak werkzaam zijn.

Klopt het dat legalisering leidt tot meer mensenhandel? Dat is moeilijk te bepalen aangezien in landen waar prostitutie legaal is er ook vaker aangifte gedaan wordt. Een vrouw wil niet zelf in de gevangenis belanden door een ander van illegale praktijken te beschuldigen. Het geeft wel aan dat er iets mis lijkt met de controle op legale prostitutie, op welke wijze worden sekswerkers gecontroleerd en beschermd, met name de vrouwen uit voormalige Oostbloklanden?

Het Zweedse model komt voort uit een feministische gedachte die stelt dat vrouwen per definitie onvrijwillig in de prostitutie werken. Dat is discutabel. Het is helaas een feit dat vrouwen in sommige beroepsgroepen minder verdienen dan mannen, dat neemt niet weg dat veel vrouwen zelf de beslissing nemen hun lichaam tegen betaling te “verhuren”.

Amnesty International heeft dit jaar de woede van diverse Hollywood sterren (ook vaak een soort prostitutie als je er over nadenkt) op de hals gehaald door te stellen dat prostitutie uit de wetgeving gehaald moet worden. Deze mensenrechtenorganisatie denkt betere controle uit te kunnen oefenen als de drempel voor aangifte van wantoestanden lager wordt.

Er gaan ook stemmen op voor een keurmerk. Net als bij “diervriendelijk” vlees en scharreleieren kun je ook bordelen een sticker geven. Misschien is dat een oplossing? Uiteindelijk is meer transparantie in deze lucratieve industrie een noodzaak, het valt te betwijfelen of het illegaal maken daaraan bij zal dragen. Regulering, strenge controle en het hard aanpakken van mensenhandelaars lijkt effectiever dan het criminaliseren van vrouwen (en mannen) die kiezen voor het oudste beroep in de wereld.

Seks met een ander is geen recht, maar een gunst die alleen de volwassen persoon in kwestie kan en mag verlenen. Of daar nu een betaling tegenover staat of niet.


Plaats een reactie

Jouw e-mail adres is niet zichtbaar op de website